Od 90 lat szkoła kształci najlepszych kucharzy, kelnerów, managerów restauracji i specjalistów żywienia. W doskonaleniu praktycznych umiejętności wspomaga ją warsztat szkolny i najlepsze łódzkie firmy gastronomiczne. Uczniowie sprawdzają się na olimpiadach, konkursach zawodowych, przedmiotowych i artystycznych. Podejmują również wyzwania w zawodach sportowych. Szkoła realizuje projekty współfinansowane z funduszy unijnych – dzięki nim uczniowie i nauczyciele zyskują dodatkowe umiejętności a szkoła jest nowocześnie wyposażona. Absolwenci tej szkoły bez problemu znajdują pracę!
Jeśli kończysz właśnie szkołę podstawową, możesz zdecydować się na naukę w:
pięcioletnim Technikum nr 4 (zawód: technik żywienia i usług gastronomicznych lub technik usług kelnerskich)
1 klasa – technik usług kelnerskich / technik żywienia i usług gastronomicznych
4 klasy – technik żywienia i usług gastronomicznych
trzyletniej Branżowej Szkole I Stopnia nr 4 (zawód: kucharz)
2 klasy – kucharz (możliwość kontynuacji nauki w BS II stopnia lub na kursach kwalifikacyjnych)
Absolwentom szkoły branżowej I stopnia proponuje się naukę w dwuletniej Branżowej Szkole II Stopnia nr 4 (zawód: technik żywienia i usług gastronomicznych)
Zespół Szkół Gastronomicznych w Łodzi
ul. Sienkiewicza 88, 90-357 Łódź
e-mail: gastronomik@zsg.elodz.edu.pl
tel.: 42 636 75 44, faks: 42 636 12 33
Opracowała:
Małgorzata Bartosiak-Sikorzyńska
doradca metodyczny ds. doradztwa zawodowego